KATTUNGER OG STEDSANS

Kattunger har ingen stedsans og kan lett gå seg bort. Katter utvikler ikke stedsansfør de blir rundt 8-12 måneder gamle. Selv om man kastrerer katten sin ved 5-6 måneders alder, vil ikke det si at det er trygt å slippe den ut alene allerede da.

Man kan med fordel ta kattungen ut i sele eller bruke liten vest beregnet til hund med langline/flexibånd slik at katten blir kjent med området, lyder og lukter i området.

Når katten over en periode har blitt kjent i området ved bruk av sele/vest kan man være ute sammen med kattten slik at mennesket fortsatt er en trygghet. Når man har gjort dette i en periode kan katten slippe ut alene. Det er da lurt å ha døra åpen slik at katten kan løpe inn i tryggheten hvis den blir skremt.

Rop ofte på den og gi gjerne belønning i form av mat eller kattegodteri når den kommer.

Katteluke med chipleser er en stor fordel, siden det kun er katter som du har registrert for luken som klarer å komme inn. Vær sikker på at katten klarer å gå både inn og ut av luken før du setter din lit til den.En katteluke gjør livet enklere for katten da den vet at den alltid kan komme trygt inn til sitt eget hjem hvor den finner mat/vann og eier.

Det sies at kattunger aldri går langt fra hjemmet og i de fleste tilfeller stemmer det, men problemet er hvis den plutselig oppdager noe og løper så skal de ikke komme langt unna bosted før de ikke finner tilbake igjen. En fugl/et insekt er nok til at kattungen løper avgårde i full fart for å jakte.Kattunger klarer ikke å beregne avstand på samme måte som voksne  katter til lydkilder (bil i fart, hund som bjeffer), og kommer seg dermed ikke like raskt unna. En kattunge kan fort løpe/klatre opp i et høyt tre og bli sittende der i lang tid hvis de ikke klarer å komme seg ned igjen. Det er en myte at katter alltid kommer seg ned selv og alltid lander på bena om de faller. Katter er mer forsiktige, beregnende og fornuftige når de har rundet ett år.

Kattehjelpen Drammen og omegn får ofte meldinger om kattunger som har dukket opp eller som er savnet og som ikke finner veien hjem alene. Disse er ofte dessverre heller ikke kastert eller id merket, og man må da annonsere etter eier.

Her er et utvalg av noen kattunger under året vi tidligere har fått melding om og plukket opp. Noen få av disse har vi funnet eier til og de andre har blitt kastrert og id merket før de ble adoptert ut.